luni, 8 noiembrie 2010

Cum divortezi de decedat

Orice situatie aparent banala iti poate da batai de cap daca incerci sa o supui reglementarilor legale autohtone. Pana la momentul cu pricina, am fost intotdeauna de parere (no offense) ca dreptul este un domeniu mai degraba plicticos, caracterizat de arhive de documente si stive de praf.
Momentul la care fac referire este cel in care teoria mea a fost ea insasi facuta praf de urmatoarea speta de drept (prin mijlocirea lui Nico):
Se ia un cuplu cu ceva vechime in casatorie, suficienta cat sa duca la un divort. Datorita unor erori procedurale - ce tin de activitatea judecatorului - decizia de desfacere a casatoriei din prima faza este atacata in final pe motive ce tin de persoana care suporta "cheltuielile de judecata". Divortul insa nu-l contesta nimeni.
Aici intervine intriga in povestire: procesul e in plina desfasurare, cand moare individul. Si ne lasa cu urmatoarea problema de logica: ce este "ea" - vaduva sau divortata?
Divortata va fi cand va exista o hotarare judecatoreasca definitiva care va atesta acest statut. Pentru ca impricinatul absenteaza (si nici nu are nicio vina in acest caz ca sa se incheie procesul, nici nu pot fi chemati mostenitorii lui intr-o actiune de divort), procesul se suspenda...pana cand? That is the question!
Pana una alta, ea nu stie cu exactitate care ii este numele de familie; pentru ca daca va dori sa si-l schimbe, divortata fiind, i se cere docomentu' irevocabil. N-avem!
Pare mai simplu sa o declaram vaduva atunci...dar contestatia nu e facuta pe decizia de divort luata deja, ci pe cheltuielile de judecata. Hmm....
Punctul culminant: pe certificatul de nastere, precum si pe cel de casatorie al impricinatului (daca toti si-au facut treaba la timpul cuvenit), ar trebui sa fie inscris DECEDAT. Cand (daca) se va da o hotarare judecatoreasca definitiva ce ii atesta statutul de divortat, atunci, conform certificatului sau de casatorie, a divortat mortul!
PS: mai era si deznodamant, nu? Judecatorul decide...

Niciun comentariu:

Fotografia mea
„Wait, I don't wanna kill you. I'm just trying to see your bubble!” „Ok, maybe just a little peek.”